Вход Търсене

» Мандаринка

Мандаринка (Aix galericulata)

Те се смятат за едни от най-красивите птици в света. Спадат към разред Гъскоподобни, семейство Патицови.

Странното им име идва от административна длъжност в средновековен Китай - високопоставени чиновници и съветници на императора - които са се обличали в доста пищни и многоцветни униформи.

В продължение на векове декоративните птици са украсявали езерата в парковете и градините на Китай, Корея и Япония. Красивото оперение обаче се наблюдава само при мъжките екземпляри. Женската е почти незабележима с маскировъчното си кафеникаво оцветяване.

Патиците мандаринки се отличават с особена нежност, преданост и привирзаност към партньора си и винаги летят по двойки. Затова се приемат като символ на брака. Китайците вярват, че тези птици си избират партньор само веднъж в живота и му остават верни до смъртта си. А ако се случи така, че едната птица загине, партньорът й много скоро след нея умира от мъка. Поради тази причина, мандаринките се смятат и за символ на семейната вярност. Затова, когато в Китай младоженецът извежда булката от бащиния й дом, всички вдигат тост за здравето на патиците. А изображение на красивите птици в традиционния стил на китайската живопис, се смята за най-добрият подарък за младоженците.

Мандаринката, освен че е най-красива, е и сред най-дребните представители на разред Гъскоподобни. Тежи едва между 400 и 700 грама. За разлика от другите патици, мандаринката се чувства добре в короните на дърветата и често почива кацнала на някой висок клон. Като цяло предпочита да се придържа към гористите участъци на реките. Затова и понякога ги наричат горски или дървесни патици. Гнездят основно в дупки на дърветата, на височина от порядъка на десетина метра. Женската снася от 5 до 10 бели яйца, които мъти в продължение на 28–30 дни. Още с излюпването си малките, насърчавани от майката, изскачат от гнездото, което често е на значителна височина, и използвайки недоразвитите си криле и ципи на краката, омекотяват падането. Малките са изключително издръжливи и подвижни, плуват отлично, при заплаха се гмуркат и задържат успешно под водата. Хранят се много и практически с всичко, което могат да открият във водата и много бързо се развиват.

Полетът им̀ притежава висока маневреност. Но най-характерното за него е, че в случай на уплаха излита вертикално нагоре, което е непостижимо за повечето от останалите гъскоподобни. Другата им интересна особеност е, че мандаринките не крякат, а свистят и шептят.

От повече от един век, мандаринката се отглежда и като декоративна птица в домашни условия, при което се чувства и разможава добре. Не е придирчива към храната, издържа на сравнително хладен климат. Среща се и у нас, но предимно в диво състояние, в близост до Черноморското крайбрежие и река Дунав.


ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ТОЗИ ВИД ПАТИЦА

Kитайска любовна поговорка за любовни двойки използва патицата Мандаринка като метафора: "Две Мандаринки играят във вода". Символът на Мандаринката също се използва в китайските сватби, тъй като в традиционната китайска ученост те символизират щастие и съпружеска вярност.

Mandarin Duck (Aix galericulata), или просто Mandarin (Мандаринка) са средни по размер патици от семейство "Anatinae" тясно свързани с "Wood Duck" (Каролинка). Тяхната дължина е между 41 и 49 см,с размах на крилете до 65-75 см. Мъжкият е с червен клюн,голям бял полумесец над окото и червеникаво лице.На гърдата е лилав с две вертикални бели ленти,рус кръст,с два оранжеви "плавника" на гърбът.

Женската е подобна на женската Каролинка,но има бял око-пръстен около окото,които се спуска назад от него. Мандаринките, които са посочени от китайските като Ян-ян, често са включени в ориенталско изкуство и се разглеждат като символ на брачните привързаност и вярност.

На видове, някога е бил широко разпространен в Източна Азия, но мащабен износ и унищожаване на горски место обитания са намалили популацията в източната част на Русия и Китай до под 1000 двойки във всяка страна; Япония, обаче, се смята, че все още има популация от около 5000 чифта.

Екземпляри често бягали от колекционери на птици и през 20 век популация от близо 1000 чифта се заселва в Великобритания. Въпреки, че това е от голямо значение за консервацията им, птиците не са защитени в Обединеното кралство, понеже е вид, който не е роден там.

В дивата природа, Макдаринките обитават в гъсто залесените площи близо до плитки езера, блата и езера.Те гнездят в кухини в дървета в близост до вода. Малко след излюпването на патетата,тяхната майка излита от хралупата, каца на земята и започва да ги привиква да изскочат и те.

Азиатската популации са прелетни, зимуващи в равнинните части на източен Китай и южната част на Япония.

Те се хранят главно при разсъмване или привечер, криейки се в дървета или на земята по време на деня. Мандарини могат да образуват малки стада през зимата, но рядко се асоциира с други патици.

-> Мнения и оценки (1)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: