Вход Търсене

» Ушат бял

Бял ушат фазан (White Eared-Pheasant / Crossoptilon crossoptilon)

Има четири подвида, известни с имената си според регионите на местообитание. Съответно Сечуански кросоптилон, Долан кросоптилон, Тибетски кросоптилон или известен още като кросоптилон Друини и Юнан кросоптилон. Има и фенотипни различия между отделните подвидове, като например Crossoptilon crossoptilon drouynii е с чисто бели криле.
Има спор в научните среди дали вида отглеждан от Франси Харман от Белгия е отделен подвид или не.

Местообитание
Китай, от югозападен Тибет и западен Сечуан, южен Цинхай, северозападен Юнан.

Ареал
Скалисти хълмове, иглолистни гори а също и смесени гори до ръба на снежната ивица.

Мъжки
Истински исполини и като цяло бели. С кадифена черна качулка отгоре на главата, червена кожа около очите и тъмна опашка. За разлика от другите подвидове на рода, белия ушат фазан има съвсем малки снопчета около ушите и по-малки от другите подвидове опашки.

Женски
Почти еднакви с мъжките на по-дребни на ръст.

Разлики между подвидовете
Сечуанския кросоптилон има снежнобяла шия, останалата част на тялото е свкаво бяла. По крилата има примес от сиво, оперението им стига от сиво до кафяво. Юнан кросоптилона е с една идея по-сив от Сечуанския. Тибетски кросоптилон или по известен още като кросоптилон Друини е най-ярко белия от подвидовете. Има едва доловими сиви оттенъци отзад по шията и малко по надолу. Крилете са изцяло бели. Долан кросоптилона като цяло е пепеляво сив с бяло коремче. Крилата са светло сиви.

Статус в дивата природа
Уязвими поради загуба на територии вследствие на засилената човешка дейност и безразборното ловуване. Въпреки всичко има надежда за вида тъй като местообитанията им обхващат огромни по площ територии.

Статус в изкуствена среда
Сечуанския бял ушат и Друини са най-разпространените от рода ушати. Долан кросоптилона и Юнан кросоптилона няма данни да се отглеждат в частни колекции в северна Америка.

Размножителен период: края на Април до Юни.

Полова зрялост: от втората година.

Брой на яйцата: от четири до седем яйца.

Инкубационен период: 24-25 дни.

Любопитни факти
Задължително да се държат по двойки. Издържливи на сурови зимни условия, но много чувствителни към летните жеги. Трябва да им бъдат осигурени сенчести места в клетките. Клетката е задължително да е голяма. Някой от белите ушати фазани са доста агресивни и то към женските си. Затова е и нужно голяма клетка с обособени кътчета подходящи за скриване. Подрязването на едното крило на мъжкия би могло да смекчи донякъде агресивния му характер.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook