Вход Търсене

» Брама

Брама (Brahma chicken)

Произход

АЗИЯ, култивирана в Америка. Предназначение:едра,тежка,месодайна кокошка,непридирчива,отглежда се лесно,закалена,средногодишната носливост е 100-140 яйца с жълтеникавокафява черупка;минимално тегло на яйцата е 55г. Общ вид: мощно и широко тяло,малко повдигнато,изцяло покрито спера,с оперение и по краката,изправена стойка и спокоен темперамент,външният и вид излъчва жизнеността на месодайните породи. Живо тегло: на петлите 3,7 - 4,5кг. на кокошките 3 -3,5 кг.

Пръстен
За петлите 27, за кокошките 24 мм.

БЕЛЕЗИ НА ПОРОДАТА ПРИ ПЕТЛИТЕ

Глава: малка,широка,добре заоблена с изпъкнало околоочие;линията на тила е ясно отделена от линията на шията. Човка: къса,дебела и жълта,при корена е по-тъмна. Гребен: малък,граховиден,ъриред,без трън,здраво сраснал. Очи: оранжаво-червени,хлътнали дълбоко,с изразено околоочие. Лице: червено,гладко или само с лек мъх. Околоушки: продълговати с червен цвят. Менгуши: малки и добре заоблени,фини,между тях се образува "юздичка”. Шия: средно дълга,на тила линията леко хлътва, а след тази вдлъбнатина оперението е богато,наметалото е силно развито. Труп: едър,широк и дълбок. Гръб: с широки,добре заоблени рамене,преминава в пищно оперение на поясницата,шията и гърбът заедно с опашката образуват плавна крива с формата на лира. Опашка: сравнително къса,разположена под ъгъл от 50-60 градуса,страничното опашно оперение е богато,сърповидните пера са добре развити и нагоре леко се разтварят. Гърди: широки,дълбоки и заоблени. Корем: широк,добре развит с богато оперение. Криле: къси,заоблени,плътно прилягащи ктм трупа,маховите пера са прикрити от шийното наметало. Подбедра: сравнително дълги с богато оперение,с мек пухен пояс,в ставата на петата перата леко стърчат назад. Крака: сравнително дълги,с едри кости,наситено жълти,с четри пръста,с дълго и твърдо оперение (гащи),при светлите колумбийски кокошки са наситено жълтиа при тъмните вълнисти и яребично оцветените пръстите имат синкав цвят. Оперение: меко,с богат пухен пояс,прилягащо въпреки това.

БЕЛЕЗИ НА ПОРОДАТА ПРИ КОКОШКАТА

Имат по ниска стойка,по-къса шия,по-дълбок труп.най-силно изразен в областа на корема,характерно е оперението на поясницата,корема и задната част на тялото,което в линиятя на гърба иопашката и при върховете на кормилните пера е по-пухкаво.
НЕДОПУСТИМИ НЕДОСТАТЪЦИ: ниска стойка,дребни итесни очертания на трупа. Окраска: - Светло оцветени: Бяло колумбийска окраска.
НЕДОПУСТИМИ БЕЛЕЗИ:силен жълт отснък,видими черни пера по гърба,подбедрата и петите,чисто бели опашни пера;не се дават наказателни точки,ако пухеният пояс не се показва на повърхността. -Тъмна вълниста окраска: Вълнисто яребичен.
НЕДОПУСТИМИ БЕЛЕЗИ: изразителен отенък,отсъствие на черен околоосен рисунакпо перата на шийното наметало,черно-бели пера под крилете,ръждив чвят на крилете,кафяво оцветяване при кокошките. - Жълта колумбийска окраска:рисунака е като при светлите,мо вместо сребристобелия основния цвят е равномерно жълт,черният рисунак е същият,а долната част –сива.
НЕЖЕЛАТЕЛНИ БЕЛЕЗИ;черни пера по гърба,краката,чисто жълти пера по опашката. Съществуват и други цветове като:сребристо,чисто бяло,черно.кукувиче,син,техни разновидности и други.

ДЖУДЖЕСТА БРАМА

Умалено копие на породата Брама: Живо тегло: при петлите 1,1кг.при кокошките до 1кг. Носливост: 80 яйца със светлокафява черупка. Пръстен за петлите 18 ,за кокошките 16.

Още за породата

Произход

Брамите са азиатска порода кокошки. Произхождат от птици, изнесени през пристанището на Шанхай в Китай, и са били известни като “Шанхай” кокошки. Има известно объркване по отношение на възникването на тази порода, тъй като Cochen, друга порода азиатски кокошки, също са произлезли от “Шанхай” кокошки.

Темперамент

Брама са спокойни, приятелски птици, те са добри за домашни любимци или птици за изложба, ако се работи правилно. Мъжките са спокойни и по принцип не са агресивни към хората, но с добри инстинкти за защита на стадото. В много от случаите са силно агресивни към останалите мъжки в стадото. Женските са изключително кротки. Брамите на се плашат лесно и имат кротък нрав което ги прави лесно податливи към създаване на навици.

Характеристика

Брамата е масивна, величествена птица, с изправено тяло и големи глави. Мъжките индивиди са значително по- високи от женските. Гребенът е малък и кичест. Краката са големи и мощни. Силно оперени, като оперението покрива и средния пръст.
В самото начало на породата Брама са отглеждани предимно за месо. Има данни за мъжка птица в Америка, достигнала 14 килограма. С времето обаче Брама са се превърнали в изложбени птици, а в повечето случаи красят нечий двор.

Брамата се появява в Англия около 1840-1850г. Името идва от река Брахмапута в Индия откъдето произхожда. Има сведения че и в Америка е била селектирана около 1840г. от птици с дълги пера и крака известни като шанхайски. Те ги кръстосват със Сив Читагонг от Индия и от там идват и характерните белези на гребена и около очите.

Брамата са големи здраво сложени птици с оранжево жълти крака с красиво оперение. Главата на Брахмата е относително малка съпоставена с размера на тялото, не е покрита с пера и има големи силно изразени очи, къс но здрав клюн, троен гребен грахоподобен. Тъй като Брамата е една от най-големите поради тя също е известна и с прозвището царя на кокошките. Брамата е голяма, величествена птица с добър нрав, дава добро поколение.

Яйцата са малки и не много на брой но пиленцата са здрави и силни. Оперението на брамата е прекрасно и птиците изглеждат изключително елегантни.

Необходимата височина на предпазната мрежа е между 60-90см. За предпочитане е да се държат на сухо място защото иначе перушината на краката им се замърсява и мократа почва може да доведе до полепване на кал между пръстите им. Птиците съзряват на около две годишна възраст. Заради големите си размери те имат нужда от по-големи клетки, но тъй като не летят могат спокойно да бъдат оставени на воля в градината.

Кокошките не снасят яйца по-рано от 6-7месечна възраст, яйцата не са големи но пък за сметка на това и за разлика от други породи те продължават да снасят и през зимата.

Поради добрия си неагресивен характер Брамите могат да бъдат държани с други породи без това да е проблем въпреки плашещия си размер. Не са шумни птици, а гъстото им оперение ги прави издръжливи на студ.

Основни цветове са тъмни, бели, златисти, краката винаги са ярко жълти.

Приблизително тегло:
Петел – 5.5 кг.
Петле – 4.5 кг.
Кокошка – 3.5 кг.
Ярки – 3 кг.

За достигане на максималното си тегло на една птица са необходими 2 години.

Признатите цветове

Американския стандарт на птиците признава три вида оцветяване: светла, тъмна, и жълта.

По различен начин стоят нещата с Брама в Австралия. Животновъдите са създали повече цветове от приетите американски.

Австралийската асоциация на птицевъдите е приела черна, синя, яребична, и много други не приети по света цветови вариации на породата.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook