Вход Търсене

» Диамантен

Диамантен фазан (Lady Amherst Pheasant / Chrysolophus amherstiae)

Диамантеният фазан (Chrysolophus amherstiae) е птица от разред Кокошоподобни и семейство Фазанови. Видът обитава югозападен Китай и Мианмар, но е интродуциран и на други места, например Англия, където има самоподдържаща се, но намаляваща дива популация, най-разпространена в Бедфордшър.

Първият екземпляр от тови вид е изпратен в Лондон през 1828 година от лейди Сара Амхърст, съпруга на тогавашния главен губернатор на Бенгал, Уилям Пит Амхърст, първи ърл на Амхърст. На английски буквално името на фазана е „Фазан на Лейди Амхърст“.

Oписание
Възрастният мъжки на дължина достига 100-120 cm, като опашката му достига до 80 cm от общата дължина на тялото. Отличителни за вида са черните и сребристи пера на главата, дългата сива опашка и тялото с окраска в червено, бяло и жълто.

Видът е тясно свързан с вида златен фазан и привнесените популации от двата вида се кръстосват.

Женската е много по-слабо атрактивна с по-еднообразно кафяво оперение по цялото тяло, подобно на това на женския обикновен фазан, но с по-фини ивици. Много прилича и на женския златен фазан, но е с по-тъмна глава и по-едноцветни подкрилия.

Поведение
Въпреки доста забележимото присъствие на мъжкия, тези птици трудно могат да бъдат видени в естествения им хабитат, който се състои от гъсти, тъмни гори с гъста ниска растителност. В резултат от това, малко се знае за поведението на вида в дивата природа.

Въпреки че умеят добре да летят, те предпочитат да тичат. Ако почувстват заплаха могат с висока скорост внезапно да излетят от земята, издавайки отличителни звуци.

През размножителния периот мъжките издават пресипнали звуци.

Хранене
Хранят се със семена, листа и безгръбначни, които събират от земята, но нощно време спят по дърветата.

Природозащитен статус
Благодарение на широкото разпространение на вида в естественото си местообитание, диамантеният фазан е оценен в Червения списък на защитените видове като незастрашен вид.

Източник: bg.wikipedia.org

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook