Вход Търсене

» Севастополска къдрава

Севастополска /Дунавска/ къдрава гъска

Породата е разработена в Централна Европа по река Дунав и Черно море. Не е известно дали птиците са възникнали в пристанището на Севастопол, Украйна, както подсказва името, но от 19-ти век са били намерени във всички страни около Черно море и по поречието на река Дунав, затова на много места е известна и като Дунавска къдрава гъска.

Тя е порода домашни гъски със средна големина, и с характерни дълги, бели къдрави пера. Перата на врата са гладки и понякога сиво-кафяви на цвят. Цветовете на оперението са изцяло сив, бежов цвят, бял, пъстро оперение, и смесени варианти. Перата на гърдите може да бъдат къдрави или гладки. Те първоначално са били отгледани да се използват техните къдрави пера във възглавници и завивки.

Гъсокът тежи 12-14 кг, докато гъската тежи 10-12 кг. Краката и са оранжеви и сини очи. Средно, женските произвеждат 25-35 яйца на година. Имат много добри мътачески качества.

Въпреки че като цяло гъските са запазили някаква способност да летят, Севастополските гъски не могат да летят и това се дължи на къдравите им пера и трудното кацане на земята. Те се нуждаят от много вода, за да се поддържат чисти и да си почистват синусите.

Дунавските гъски са много добри търсачи на храната си. Характерни за тях е издръжливостта им на студ, подвижност и невзискателност по отношение на храненето и гледането.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook