Вход Търсене

» Форверк

Форверк (Vorwerk)

Стандарт

Произход: Германия.

Предназначение: кокошка носачка с добра угоителна способност и характерно оцветяване; носливост – 140 – 170 яйца със жълта черупка, с тегло 55г.

Общ вид: Масивна, тежка кокошка с жив темперамент, почти не лети, кротка.

Живо тегло: При петлите – 2,5 – 3,0 кг, при кокошките – 2,0 – 2,5 кг.

Пръстен: За петлите 20; за кокошките 18:

Белези на породата при петлите
Глава: Средно голяма.
Човка: С тъмнорогов цвят.
Гребен: Прост, средно голям, с 4 – 6 зъбци, месестата му задна част е насочена по линията на тила. Очи: Големи, живи, оранжево – червени до жълти.
Лице: Червено, с лек мъх.
Околоушки; С яйцевидна форма, бели.
Менгуши: Средно дълги и добре заоблени.
Шия: средно дълга с богато наметало.
Труп: Масиве, широк и дълбок, с правоъгълна форма, добре заоблен.
Гръб: Широк, почти хоризонтален.
Опашка: Сравнително прибрана, разположена под ъгъл от около 20 – 30 градуса, с добреоформени средно големи, средни и малки сърповидни пера.
Гърди: Широки, добре заоблени, дълбоко разположена гръдна кост.
Корем: Широк, развит, закръглен.
Криле: Плътно прилягащи, разположени почти хоризонтално и успоредно на гърба.
Подбедра: Месести, с добро оперение, добре очертани.
Крака: Средно дълги, с фини кости, пепеливосиви.
Оперение: Плътно прилягащо, с мека структура, без пухени възглавнички.

Белези на породата при кокошките
Трупът е грубоват с широки и дълбоки гърди, разположени почти хоризонтално, с добре развит корем, изправеният гребен може да се накланя само в задната си половина, по останалите белези кокошките приличат на петлите.

Окраска
При петлите: Главата, шията и опашката са черни, допуска се фино кафяво напръскване по темето на главата. Останалата част на тялото е тъмножълта. Пухеният пояс е светлогълъбово сив. Маховите пера отвън са жълти, а отвътре са тъмносиви. Перата на поясното наметало имат лек черен околоосен рисунак:
При кокошките: Главата, шията и опашката са черни, както при петлите. Допуска се горната третина от шиятада има и малко жълт цвят; трупът и покритието на крилете е в общ тъмножълт жвят, Маховите пера са жълти отвън,отвътре черно – сиви до жълто – черни в преливащи тонове.

Нежелателни белези:
Светъл пухен пояс, липсва на рисунак по перата от поясното наметало, рисунак по оперението на трупа.


Джуджест Фаверол

Произход: Германия.

Предназначение: Бързо наддаваща дребна домашна кокошка, която прилича на едрите кокошки от породата ”Форверк” , с носливост 120 – 140 яйца с жълтеникава черупка, тегло 37 грама.

Живо тегло: При петлите – 0,9 кг, при кокошките – 0,8 кг.

Пръстен: При петлите 13; при кокошките 11:

Информацията е предоставена от Клуб Птицевъд - гр. Перник


ОЩЕ ЗА ПОРОДАТА

Характеристика

Породата Форверк води произхода си от Хамбург, Германия. Те са практични и привлекателни кокошки. Теглото на петлите варира 2,5-3,2 кг. а на кокошките 2,0 – 2,5 кг. Снасят около 160-190 яйца годишно с кремав цвят.

Форверк са бдителни и активни и като цяло послушни, подходящи за начинаещи. Те могат да летят доста добре, така че може да се наложи да се копира крилото или да се отглеждат в покрити помещения. Форверк съзряват полово много бързо и са много икономични от гледна точка на храната.

История

Породата е създадена в Хамбург от Oskar Vorwerk. През 1902 г. той се заел да създаде порода кокошки, които са по- полезни, от породата Лакенфелдер. Подменил белия цвят на Лакенфелдера с жълт, така че мръсното да се личи по- малко и създал кокошки за комунални услуги на дребните селскостопански производители.

Кокошки, които ще осигурят голям брой яйца с добро фуражно съотношение (снасят в повече яйца спрямо фуража който изяждат), както и месо за консумация, когато е необходимо. Породите използвани за разработване на Форверк се смятат, че са Лакенфелдер, Жълт Орпингтон, и Рамелслохер.

За пръв път Oscar Vorwerk излага своите кокошки като нова порода през 1912 г. и от 1919 или малко по-рано, те са добре установени и приети от повечето птицевъдни дружества като независима порода.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook