Вход Търсене

» Шарен /арлекин/

Индийски шарен паун /Арлекин/ (India Blue Pied)

Това е Спалдинг (хибрид), който е наречен Шарен паун в САЩ, и Арлекин в Европа.

Арлекин (India Blue Pied) е цветова мутация получена от кръстоска на обикновен индийски паун с бял индийски паун. Спалдинг (Spalding) е хибрид между индийски паун (Pavo Muticus) и Зелен паун (Muticus-muticus), тоест може да имаме и Спалдинг Арелкин (Spalding Pied).

Те също са мутация на Pavo Cristatus, при която част от оперението на мъжките и женските губи своята пигментация - при съотношение 60% цветно и 40% бяло оперение.

Арлекините са излючително красиви птици, тъй като контрастта на цветовете в комбинация със симетрично разположени бели петна, а при мъжките и с бели пера в опашката ги правят достатъчно атрактивни.

Интересна кръстоска между обикновен индийски паун и бял, при което в поколенията излизат обикновенни, бели и шарени или казано по друг начин 3 в 1 и то само в един сезон. Но за запазване елементите на шареното в поколенията се изисква целенасочена селекция.

Най-красивите и пленяващи погледа индивиди са с бели пера в опашката а симетрията на бяло сиво и синьо по тялото в комбинация с колоритната опашка е нещо галещо погледа.

-> Мнения и оценки (2)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook