Вход Търсене

» Седлат

Седлат, Седлов или Швинхоев фазан (Lophura swinhoii)

Седловия фазан, както е известен при нас, е птица от семейство Фазанови.

Неговото местообитание е Тайван, където населява широколистни гори на височина от 200 до 2300 м. Не са известни подвидове.

Мъжкият е грандиозна птица, с лъскави сини-лилаво гърди, корема и трътката,кафяви рамене,много тъмно-синя опашка с 2 ярко-бели пера(по едно от всяка страна),ярко-бяло петно на задната част на врата,наподобяващо седло и бял гребен.

Женската, както е характерно за фазаните, е лишена от ярки цветове,и е тъмно кафява с черно на ивици. Птицата е кръстен на Британския орнитолог Робърт Свинхое, който първи описани вида в 1862г.

Седлатия фазан основно яде семена и плодове, както и насекоми и други безгръбначни. Женската снася от 2 до 6 яйца, които инкубират между 25-28 дни.Малките могат да напуснат гнездото от 2 до 3 дни.

Интензивното им изучаване в началото на 1970 г. показа, че може да има 5000-10000 индивида,въпреки че скорошна оценка определи около 6500 индивида само в Национален парк Юшан. Следователно е вероятно общата им популация да надхвърля 10000 птици.Числеността на популацията им вероятно е стабилна,но може да намалява на други места,заради различни натиски върху неговите местообитания.

Птицата е включена в IUCN Червения списък на застрашените видове на 27 май 2007 година.В базата данни влиза карта на местообитанието им и обосновка защо този вид е пред изчезване.


Още за този вид фазани

Седлатият фазан (Lophura swinhoii) е вид птица от подсемейство Фазани, семейство Фазанови, която е ендемична за територията на Тайван, където населява предимно стари широколистни гори в пояса на надморска височина от 200 до 2,300 m.

Понякога неофициално се смята за националната птица на Тайван, въпреки че през 2007 година видът Urocissa caerulea е официално избран за такава. Не са регистрирани подвидове на вида.

Птицата е за първи път описана от британския орнитолог Робърт Суинхоу през 1862 година и на английски е известна като "Фазан на Суинхоу".

Физическо описание
Мъжкият е ярко оцветен с лъскави синьо-виолетови пера на гърдите, корема и задницата, червени висулки и яркобели пера на опашката, тила и гребена. Женската, както е характерно за всички видове фазани, е с кафява окраска на сложно преплетени ивици.

Хранене
Седлатите фазани основно се хранят с плодове и семена, но и с насекоми и друга животинска материя.

Размножаване
Женската снася 2-6 яйца, които мъти в продължение на 25–28 дни. Малките могат да напускат гнездото още на втория-третия ден.

Природозащитен статус
Интензивни полеви проучвания в началото на 1970-те година водят до предположенията, че съществуват около 5,000-10,000 екземпляра от вида, въпреки че по-нови оценки за около 6,500 индивида само в националния парк Юшан означават, че общата популация вероятно надхвърля 10,000 птици.

В териториите, където видът е защитен, вероятно тези популации са стабилни, но навсякъде другаде намаляват поради разнообразни фактори, влияещи върху хабитата им.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: