Вход Търсене

» Син индийски

Обикновен Индийски син паун (India Blue / Pavo cristatus)

Той е национален символ на Индия, Пакистан и Шри Ланка. Живеят на височина от 2000 метра над морското равнище в джунглата и залесени площи, култивирани земи и край селата, предпочитайки гъсталаци от храсти, горска сеч и речните брегове.

Едни от най-споменаваните птици в древните източници. Били са държани в плен още по времето на Египтяните и други древни народи. Тези птици са издръжливи на климатичните промени и имат нужда от съвсем малко прикритие при екстремни температури. Клетките е задължително да са големи. Оставени на свобода тези птици покриват огромни пространства.

Вечер намират подслон високо по дърветата. Крещят много силно и затова е добре да са далече от домовете.

В дивата природа обитават смесени гори, широколистни гори, ниви в близост до села.

Те са всеядни и нямат проблем с храненето, защото не са капризни. В изкуствена среда е добре да им се дават често плодове и зеленчуци, както и живи дребни насекоми или червеи.

Полигамни са и мъжките могат да съжителстват с много женски. Размножителният им период е през месеците май и юни в зависимост от климата в района. Снасят от 6 - 8 яйца, като мътят 28 дни, а пиленцата се излюпват готови да напуснат веднага гнездото.

Полова зрялост достигат от третата година. Понякога има плодовити мъжки и от втората година, но това е рядкост. Женските има случаи да легнат и след първата година, но това също е изключение. През втората година вече е по-реално, а най-добри резултати се постигат след третата година.

Това е паунът с наи-голяма численост, като са известни някои техни подвидови местни мутации. Тои е монотипен вид, но има няколко цветови вариации (мутации) вследствие опитомяването то човека.

Великолепната опашка паун действително (перата над опашката) - самата опашка всъщност се състои от сиви невзрачни пера.Характерен признак за мъжкия е удълженото развитие на горните пера ма гърбът(взимани за опашка),които всъщност крият самата опашка на пауна. Дължина на тялото 100—125 см,на опашката 40-50 см,удължените,украсени с пулове (очета) пера над опашката(само на мъжкия) 120-160 см. Мъжкия тежи 4-4,25 кг. Главата, шията и част от гърдите са сини, гърбът е зелен, долната част на тялото е черна. Женската е по-малка,окраската и е по-скромна и лишена от цветните удължени над-опашни пера като при мъжкия.

Живеят на голями или малки групи(стада). Хранят се предимно с растителна храна,отчасти и с животинска (насекоми, мекотели, малки гръбначни). Издържливи и не-капризни при отгледане. Продължителността на живота им е между 20-25 години.

Мъжкия живее с група от 3 до 5 женски. Полова зрелост достига на 3 години.И много рядко на 2 години.Размножителния им период е от април до септември. Снася направо на земята. В неволя снася до 3 пъти годишно.

Младия мъжки до 1,5 години носи същата окраска като при женските,а типичните удължени пера и цялата окраска се развива от третата година.

Перата на пауните са се използвали още в древни времена. Средновековните рицари перата от пауна за украса на шапките и каските,момичетата са ги използвали за украшения. На големи празници се сервират на масата пържени пауни в най-добрите им пера (обичаят се запазил до XVI век, макар 4е месото на пауна да било доста неапетитно) и френските рицари произнасяли над него клетва. Традицията да се отглеждат пауни за удовлетворението на трапезата на богатите продължи в Европа,докато паунът постепенно започнал да се заменя с Пуйката след откриването на Америка в края на XV век.

В миналото за храна също се използвали и паунови яйца. В днешни времена често се държи като декоративна птица. В неволя паунът В плен на паун не е особено плодовит,винаги запазят известна част от независимостта, добре издържат даже на много суров студ,снегът малко му влияе. В Индия, ловът на пауни е незаконен,но бракониерите ги отстрелват заради красивите им пера, даже и за месото.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: