Вход Търсене

» Джърси

Пуйка Джърси (Jersey Buff Тurkey)

Наричана е още Полирана, Ню Джърси или Жълта пуйка, и е порода с много бледо жълто-кафяв цвят на оперението.

Приета е в стандарта на Американската асоциация на домашните птици още през 1874 г., като за описанието и е бил използван оригиналния щам на породата, която е произлязла в развитието си от Червената бърбанова пуйка. От началото на 20 век се счита за изчезващ вид, което се дължи отчасти на трудността при селективното размножаване на подходящ модел цвят, а също и на възхода на нови търговски породи на пазара.

От 1940 г. насам, отчасти е възобновен интереса към породата Джърси и е селектиран нов щам на породата, наречен Ню Джърси. И все пак поради създаването на много нови породи пуйки през последните години, и днес състоянието на популацията на Джърси е критично.

Породата е най-популярна в САЩ, но също така се развъжда и във Великобритания и Австралия.

Породата има много светло жълто-кафяво оперение, което е определяща характеристика за този вид пуйки. Друга черта, която привлича интереса от страна на животновъдите е факта, че тя има по-малко по тялото, почиства се по-лесно, и дава по-чисти труп.

Въпреки това, породата няма агресивно избрани производствени характеристики, и следователно има значително по-малки показатели в сравнение с много съвременни породи.

Мъжките тежат едва около 9-10 кг, а женските почти наполовината.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook