Вход Търсене

» Розкомб

Розкомб (Rosecomb)

Произход
Това е стара мини порода, която е селекционирана във Великобритания, но малко се знае за историята на породата.
Предназначение: Дребна, красива порода кокошки, която снася около 80 яйца с бяла черупка; с тегло 30 грама.

Общ вид: Те имат голям розовиден гребен с впечатляващи кръгли бели околоушки. Опашката при петлите е богато оперена, с гърба оформят една дълга елегантна извивка. Крилата сочат надолу.

Живо тегло: При петлите 0,6 – 0,7 кг, при кокошките 0,5 – 0,6 кг.

Пръстен: При петлите 11; при кокошките 9;

Белези на породата при петлите:

Глава: Средно голяма, разположена доста назад, гордо вдигната.

Човка: Къса, цвета и е в зависимост от оперението.

Гребен: Розовиден, сраснал здраво и равномерно за главата, покрит с фини зрънца широк отпред стесняващ се назад, където образува трън, извит леко нагоре.

Очи: С голям диаметър, жълто – кафяви на цвят в зависимост от оперението.

Лице: Гладко, без бръчки, гънки и оперение.

Околоушки: Големи в сравнение с птицата, бели, изпъкнали, плоски, абсолютно кръгли, гладки, добре прилепнали към главата.

Менгуши: Червени, със средна големина.

Шия: Къса, извита, към тялото се разширява, наметалото елегантно се "разтила” върху раменете и гърба.

Труп: Къс, дълбок и широк.

Гръб: Умерено къс и широк от раменете до опашката, постепенно преминава към опашката.

Опашка: Разположена под ъгъл от 45 градуса, с широки, дълги много добре извити малки и големи сърпове.

Гърди: Кръгли, издадени напред и нагоре. Трябва да са "изпъкнали вертикално” по напред от клюна.

Корем: Плосък и широк.

Криле: Дълги назад, прикриват задната част на бедрата

Подбедра: Къси, яки, заострени към краката.

Крака: Къси, добре отделени, разположени в центъра на тялото под гърба, с четри равномерно разположени пръсти.

Оперение: Плътно прилягащо,без пухени възглавнички, пухен пояс, с мека структура.

Белези на породата при кокошките
Като петлите, шията е средно дълга, заострена, с красива извивка. С богато наметало, падащо грациозно върху раменете и гърба, пухеният пояс е плътен. Опашката я носи доста назад, като се разширява и я държаи под ъгъл от 35 градуса. Големите опашни пера са широки и дълги. Шията и опашката образуват непрекъсната дъговидна ктива.

Окраска

- Черна: Наситен черен цвят по цялото тяло, с черен клюн и крака, с кафяви очи.

- Бяла: Снежно бял цвят по цялото тяло, при "старите” петлите се допуска лек жълтеникъв оттенък, с рогов цвят на клюна и краката, с червеникави очи.

- Жълта: Жълт цвят по цялото тяло, пухеният пояс и покривните пера имат жълти оси; позволени са по – тъмни петна в опашката; перата в свивката на крилете трябва да бъдат в наситен жълт цвят с тъмножълти оси; бронзовият отенък в опашката на петела е дефект.

- Яребична:
При петлите: Главата е тъмно златисточервена, шийното наметало също, но е с черен околоосен рисунък на перата; Рисунъкът не трябва да пресича тесния златистожълт кант; поясното наметало е тъмнозлатисто с черен околоосен рисунък; гърбът е червенозлатист; огледалните пера на крилете са черни с ъс зеленикав блясък; перата в свивката на крилете са черни оъвътреи кафяви от външната страна; при свиване образува кафяв триъгълник; гърдите, подбедрата и опашката са черни.
При кокошките: Главата и шийното наметало са тъмнозлатисти, черния околоосен рисунъкъ не трябва да пресича тесния златистожълт кант, гърбът, аменете и покритието на крилете са равномерно напръскани с черно, като изпъкват светлите оси на перата; гърдите са оранжево – розови, като назад към корема преминават към сив цвят; маховите и кормилни пера са черно-кафяви.

- Гълъбова: При петела – главата, шийното и поясното наметало, гърбът и раменете са тъмногълъбови до кадифеночерни; опашката, големите и малките сърповидни пера са наситено тъмногълъбови, гърдите са в гълъбов цвят, покривните пера по крилете са гълъбовосиви, подбедрата са пепеливосиви; окантоването по перата е нежелателно; кормилните пера са гълъбовосиви, пухеният пояс е сивогълъбов до светлогълъбов; в шийното наметало може да има бял цвят; При кокошката - главата, шийното наметало са тъмногълъбови до кадифеночерни; покривните пера по крилете и подбедрата са гълъбовосиви, опашката е гълъбовосива до пепеливосива, без кантове, гърдите са гълъбовосиви, пухеният пояс е сивогълъбов до светлогълъбов.

- Трицветна: При петлите – кестеняв цвят без пръскане по цялото тяло, всяко перо в края си има в края си черно петно с малка бяла "перла” шийното и поясното наметало са тъмнозлатисти или червени с черен околоосен рисунък и бели "перли” раменете и гърбът са червено – кафяви, перата по крилете са черни отвътре и златисто – кафяви отвън, така че сгънатото крило е оцветено в три цвята. Опашните пера трябва да бъдат черни с бели "перли” по края.

- Черна перлена: При петлите: Основният е черен със зеленикъв метален блясък, пухеният пояс е сиво – черен; рисунъкът на отделните пера образува бяло петно в края на перото ( във формата на буква V ); този рисунък трябва да бъде равномерно разположен и по гърдите, крилете, подбедрата; перата от шийното и поясното наметоло са бели по върховете; допускат се до три бели махови пера на едно от крилата; сърповидните и кормилните пера са черни с бели окончания, но този рисунък се среща рядко. При кокошките – по цялото тяло петна във формата на V в края на перата; През първата година рисунъкът е по – нежен; във всяко от крилата може да има по три чисто бели пера.

Признати са почти всички цветови окраски при породата Розкомб.

Недупустими недостатъци:
Бяло лице при петлите и кокошките, липса на околоушки с бял цвят, малки или криви, или с различна форма от кръг, много къса шия, мускулест, вдлъбнат или извънгабаритен гребен. Черно лице, малка и тясна глава, неправомерно дълъг, прав, или тънък врат, дълг или тесен гръб.Тесени или плоски гърди, тесна опашка без сърповидни пера, твърде ниска или прекалено висока. Липса на плавен преход от гръб към опашка, прекалено дълги пера и богат пухен пояс.


Информацията е предоставена от Клуб Птицевъд - гр. Перник

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook