Вход Търсене

» Червеногърл

Червеногърл амадин (Amadina Fasciata)

Червеногърлата амадина е разпространена из саваните на Африка от Сенегал до Северна и Североисточна Етиопия и на юг – до ЮАР. Освен номинантния вид има и 2 подвида Amadina Fasciata Alexanderi и Amadina Fasciata Meridionalis. За пръв път е внесена в Европа през 17-ти век във Франция и Холандия и е успешно размножена в домашни условия през 1790 година от Viellot.

Птиците са дълги 130 мм, крилото е 65 мм, а опашката – 40 мм. Цветовете на птиците не са особено ярки. При мъжкия горната част на тялото е от светожълтокафяво до червеникавокафяво, с изобилие на черни напречни зигзагообразни напречни линии. Бузите и гърлото са бели, а под тях има широка блестящочервена ивица, от където е и името на вида. Надопашието и горните покривни опашни пера са матовокафяви. Сивокафяво до светлокафяво оцветените пера на крилата имат жълтеникави краища с черни точки. Гърдите и коремът са жълтокафяви с черни ивички, а в средата на коремчето има петно с шоколадов цвят. Маховите и опашните пера са чернокафяви със светли краища. При женските липсва червена ивица на гърлото и шоколадово петно на коремчето. Човките и при двата пола са светли. Съществува и по-светла - „изабелова” мутация получена в домашни условия.

За размножаване се използват на възраст 10-12 месеца. Двойките се държат самостоятелно в клетки с размери 60/40/40 см., а гнездовите сандъчета са съответно 15/15/15 см. Жеската снася 4-5 яйца, които се мътят от двамата родители в продължение на 12-14 дни. Излюпените малки са слепи с черна кожа и са покрити със сив пух. Те излизат от гнездото на 20-ия, 21-ия ден и след още 15 дни стават самостоятелни. Оцветяването им е подобно на възрастните, но по-тъмно, а при младите мъжки е очертана червената ивица. Изцяло се оцветяват на възраст 3-4 месеца. Половата им зрялост настъпва на възраст 5-6 месеца. Птиците се размножават при температура 16-18 градуса, а зимуват при над 10-градусови температури.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook