Вход Търсене

» Диамантов

Диамантов амадин (Steganopleura guttata)

Този вид не е с богато цветно оперение, но то е нежно и контрастно, което го прави желан за любителите. Диамантовата амадина обитава югоизточните части на Австралия. Живее на двойки или на неголеми колони. Няма подвидове. Донесени са в Европа в първите години на 18-и век, а в 1859 е получено първото потомство. Сравнително неголеми птици с дължина 110 мм, крило 65 мм и опашка 38 мм. Диамантовите амадини са много доверчиви и приятни птици, добре съжителстващи с други Восъчноклюни Тъкачи в една обща волиера.

При мъжкия и женската горната част на главата и тила са с миши цвят, предната част е бялосива, а задната част – тъмносива. Гърбът и крилата имат маслиненоканелен цвят. Надопашието и покривните опашни пера са пурпурночервени а опашните – черни. Цялата птица отдоло е бяла с изключение на напречната черна ивица на гърдите. Отстрани под крилата е черно, обсипано с бели точки, като диаманти. Очите са чернокафяви. Човката е карминеночервена, а краката – сиви.

Нямат полов диморфизъм. Тези доста подвижни птици се размножават в клетки с размери не по-малки от 100/50/50 см., но най-добре се чувстват в просторни волиери. След построяване на гнездото в къщичка с големина 12/12/15 см., женската снася 4-6 яйца. Мътенето им започна след третото яйце и продължава 12-14 дена. Малките се оперват и напускат гнездото на 21-22-дневна възраст, а родителите ги подхранват още 15 дни. Ювенилното оперение на малките е сивокафеникаво, а надопашието – червено. През следващите 4-6 месеца те линеят и добиват оперението на възрастните. За размножаване се използват птици над едногодишна възраст. Диамантовите амадини гнездят при температури 16-18 градуса, а зимуват при над 10 градуса.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook