Вход Търсене

» Ню хемпшир

Ню хемпшир (New Hampshire)

Произход:

Ню Хемпшир е относително нова порода кокошки, след като е приета в Стандарт през 1935 г. Те представляват специализирана селекция на Родайланд (Rhode Island Red). Чрез интензивна селекция за бърз растеж, бързо оперение, ранна зрялост и сила, постепенно се появява друга порода. Това се случва в САЩ - главно в Масачузетс и Ню Хемпшир, от които се заема името на породата.

Характеристики:
Ню Хемпшир има дълбоко, широко тяло. Птиците притежават силен мътачен инстинкт и са добри майки. Цветът им е от средно до светлочервен и често избледнява на слънце. Гребенът е единичен и бива от среден до голям по размер. При женските, често може да се люлее. Тези добри, средно големи птици за месо биват и добри носачки. Някои птици снасят яйца с тъмно кафяв цвят на черупката.
Ню Хемпшир са конкурентни и понякога агресивни птици. Първоначално са били използвани и в индустрията за създаване на бройлери.

Стандартно тегло:
Петли- около 4 кг, Кокошки- около 3 кг, Подрастващ петел – 3.5 кг, Подрастваща ярка – 2.5 кг

Цвят на кожата: Жълт.

Цвят на яйчена черупка: Светло кафяв, допуска се и кремав цвят.

Главна цел на птиците Ню Хемпшир:
Много добри птици за комбинирано използване, но месните им качества се ценят повече от яйценосните. Средно тежко тегло, широко и пълно тяло.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook