Вход Търсене

» Орпингтон

Орпингтон (Orpington)

Породи кокошки за комбинирано използване, получили своето название от град Орпингтон в графство Кент в Англия, където е била въведена от Уилям Кук. Целта му била да получи порода от общоползувателен тип отговаряща на английските изисквания - например бяла, а не жълта както е при американските породи кожа.

Работата по развъждането на орпингтона започнала през 1876г., първоначално те имали две форми на гребена розовиден и листовиден, в последствие оставили за развъждане само птиците с листовидна форма на гребена.

По цвета на оперението съществуват 11 разновидности: черна, бяла, жълта, ивичести, червени и т.н.

Черен орпингтон - първата въведена от У. Кук разновидност.В последствие тази разновидност дала начало на нова порода Австралоп, която съхранила всички стопански качества на черния орпингтон.

Бял орпингтон - за първи път е показан на изложба през 1889г.Те били получени чрез кръстосване на черни хамбургски с бял легхорн.Белия цвят на перушината и светлия цвят на месото са с преимущество при отглеждане на птици за месо.

Жълт орпингтон - породата е въведена през 1894г.Притежават добра носливост и месодайност.От момента на своето появяване, а и сега жълтия орпингтон е най-разпространената разновидност.

Много едра, масивна порода с широко и ниско поставено туловище, главата е малка добре окръглена.С широки и обемно развити гърди.Много късо, оскъдно, плътно прилягащо оперение. Не толкова ниска, колкото малайските, с леко извита шия и прав гръб.

Жива маса: петли 3 - 4 кг, кокошки - 2,5 - 3,5кг,носливост 120-140 яйца (рекорда е 343 яйца) с тегло на яйцата 53 гр и кафяв цвят на черупката.

Още за породата

Породата Орпингтон носи името на град Орпингтон в Англия. Породата принадлежи към английския клас кокошки, създадени за месо с много добро качество. Техният голям размер и благ характер, заедно с разнообразието на цветове и нежни контури ги правят много атрактивни и като такива тяхната популярност нарасна като декорираща птица, а не полезна порода. Женските птици са отлични мътачки. Бъпреки, че е доста тежък Орпингтона е в състояние да прелети кратки разстояния, но това се случва много рядко, което го прави идеална птица за двора. Обилната перушина и пух по тялото им дава възможността да се справят при много ниски температури. Но пухът има и минуси- лесно прониква дъждовна вода, което означава, че птиците трябва да се държат на сухо в дъждовните дни.

История

Оригиналът Черен Орпингтон е бил създаден от Уилям Кук през 1886 г. чрез кръстосване Minorcas, Langshans и Plymouth Rocks. Кук избира за цвят на новата хибридна птица – черен, който ще прикрие добре мръсотията и саждите на Лондон по онова време. Когато породата е показана в Madison Square Gardens през 1895 г., популярността на Орпингтона рязко нараства. Кук също така дава името Орпингтон на порода патици с подобна цел (за месо). Те са известни като Buff Duck в Северна Америка. Оригиналните цветове са черен, бял, жълт, син и водни пръски. Въпреки че има много допълнителни разцветки, признати в целия свят, само на оригиналните цветове са признати от American Standard, а жълтият е най-често срещаният цвят.

Характеристика

Орпингтона има масивно, широко тяло с ниска поза, пухът от тялото му покрива по- голямата част от краката. Главата е малка (на фона на тялото) с добре изразен гребен и големи „парички” под клюна. Има подчертана U образна форма. Многото пух по тялото го прави да изглежда като голяма ходеща топка. Приблизително тегло на Орпингтон Петел 4.5кг Кокошка 3.6-4.8 kg Петле 3,8 кг Ярка 3.2 кг.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook