Вход Търсене

» Кохинхина

Кохинхина /Кохин, Кохинхин/ (Cochin)

Породата Кохинхина е създадена в Китай в резултат на продължителна селекция и отбор на кокошките с високи месни показатели. Оперението й е обилно, като достига до пръстите на краката (гащатост).

Кокошките и петлите имат туловище с почти кръгла форма. Имат неголям листовиден гребен, слабо развити менгуши и червени околоушки. Тялото им е компактно - гърдите са широки и дълбоки, гърбът е широк, шията къса, птиците са с добре развита мускулатура.

Кокошките от тази порода са най-едрите - живото им тегло достига 3 - 4,5 кг. Петлите достигат до 4,5 - 5.5 кг. Оперението им е пъстро-сламеножълто или бяло с тъмни ивици.

Кокошките са много къснозрели, и пронасят на 8 — 9 месечна възраст. От тях се получава много месо, което обаче е едровлакнесто и тлъсто. Средната годишна носливост е слаба - 80 — 120 яйца на година с тегло 50 - 57гр, които са с тъмножълта черупка.

Притежават подчертан инстинкт за мътене. Към достойнствата на породата Кохин може да се отнесе тяхната флегматичност - птиците не са плашливи.

Наричани са Кохин, Кохини, Кохинхина, Шанхайска и Китайска кокошка. Произхождат от Китай, известни са от 1850 год. В Англия са представени лично на кралица Виктория, което допринася до придобиване на голяма популярност на този вид. Вярвало се е че китайците ги отглеждат за да ползват пуха за пълнеж на завивки.

Кохините са закръглени на външен вид. Петли представители на най-тежките породи могат да достигнат до 5кг тегло. Усещането за големина се засилва от оперението което е меко с къси и широки пера. Заради окръглената форма на тялото и по скоро мързеливия начин на живот, Кохините са склони към сърдечни заболявания и имат често проблем с метаболизма. Мразят високите треви защото повреждат перушината на краката им. По-добре се чувстват на ниско окосени площи. Заемат изключително малко място което трябва да е добре заградено за да са защитени но не трябва да е студено и влажно особено когато пилетата са малки. Когато е мокро е добре да се прибират на сухо за да не пострадат перата по краката им и да не се натрупва кал по тях.

Кохините не могат да летят така че височината на мрежата може да е дори 60см. потомството им е отлично защото по природа са спокойни птици и много грижовни.

Снасят големи яйца но не много често. Новоизлюпените са силни но им отнема 22 дни за да се излюпят вместо нормалните 21 дни. Нуждаят се от качествен фураж и съзряват напълно на около две годишна възраст.

Живеят между 8-10 години и са изключително подходящи за домашни любимци. Най-често срещани разцветки са черно, синьо, бяло. Крачетата им са жълти, очите и ушните лобове са червеникави.

Стандарт

Произход: Китай.

Предназначение: Лесно аклиматизираща се месодайна кокошка, подходяща за развъждане при домашни условияв по-малки стопанства, пилетата се отглеждат лесно, носливост 100-120 яйца с жълто-кафява черупка, с тегло от 50-55 г. Характерно за породата е разклопването.

Общ вид: Едра кокошка, с широко и дълбоко тяло, с богато оперение – покривни пера и пухен пояс по тялото, краката и пръстите, сравнително висока стойка и горда осанка, с характерни белези на добра месодайна кокошка.

Живо тегло: При петлите 3,7 – 4,5 при кокошките 3 – 3,8 кг.

Пръстен: За петлите 27 за кокошките 24

Белези на породата при петлите
Глава: Относително малка
Човка: Дебела къса
Гребен: Прост, изправен,по- скоро малък,с фина структура, със съразмерни, равномерно изрязани зъбци.
Очи: Оранжаво-червени, доста дълбоко разположени, хлътнали
Лице: Голямо, глако и червено.
Околоушки: червени, малки.
Менгуши: червени, с фина тъкан, добре заоблени.
Шия: Къса, грубовата, с много богато и дълго наметало.
Труп: Дълбок и широк, много масивен.
Гръб: Къс и широк, по-широк в поясницата, която изпъква нагоре и е украсена с богато оперение на поясното наметало.
Опашка: Много къса, широка , с меки и къси сърповидни пера, които напълно закриват кормилните пера, въпреки че са еднакви по дължина, дори понякога и по-къси.
Гърди:Широки и заоблени, много дълбоки .
Корем: Поради пухкавоъо оперение изглежда широк и изпъкнал.
Криле: Къси, високо разположени върху възглавничките по поясницата.
Подбедра: Съразмерни на дължина, широко разположени, с богато и меко оперение, което образува пухкави възглавнички и меко преминава към оперението на краката.
Крака: Дебели, жълти с богато оперение по външната си страна, достигащо чак да върха на външния и среден пръст, така че се образуват дълги гащи.
Оперение: Богато, пухкаво, меко с пухени възглавнички.

Белези на породата при кокошките
Тъй като са с по-ниско тяло, по-дебела шия, по-къса опашка и по-дълбоки гърди, кокошките изглеждат по-масивни, по-дълбоки и по-тромави от петлите; те са с богато оперение по поясницата и задната част на тялото.На поясницата се образува широка възглавничка, която е разположена така ,че средата и представлява най-високата точка от горната силуетна линия на тялото; оперението по подбедрата и краката е много богато, цялото тяло е леконаклонено напред; главата е сравнително по-малка.
Нежелателни белези:
Високи и тесни форми на тялото, дълъг и плосък гръб, плоски и тесни гърди, дълга опашка, слабо оперение по краката, твърде голям и груб гребен.

Окраска

Жълто оцветени: наситен лъскав жълт цвят, от вътрешната страна и по осите перата са също жълти; допуска се също бронзов цвят на перата на опашката и крилете при жълто оцветените; човката и краката са жълти.
Негелателни белези:
Черни махови пера с черни оси, прекалено светъл или червеникав цвят, бял пухен пояс, избелели махови и опашни пера.

Черно оцветени: Наситено черни пера с зеленикав блясък, бяло оцветен пухен пояс който не бива да се вижда по повърхността на оперението при петлите; човката е жълта до тъмнорогова на цвят, краката са жълти да тревистозелени.
Нежелателни белези: Черни крака, лилавият блясък на перата , не се оценява така строго.

Бяло оцветени: Чисто бели пера с сребрист блясък, човката и краката са жълти.
Нежелателни белези: Бели крака, силен жълт отенък на оперението.

Яребично – вълнисто оцветени: При петлите: Главата е червеникавокафява, шийното наметало е златистокафяво, всяко перо има черен околоосен рисунак и златист кант, раменете и гърбът са наситено червеникавокафяви, поясното наметало е златистокафяво до златистожълто с черен околоосен рисунак; маховите пера са черни отвътре и кафяви отвън,крилното оглвдало е черно с зеленикав блясък; гърдите са черни, желателно е леко кафяво оконтоване на перата, същото се отнася и за подбедрата. Перата по корема, краката и по опашката са черни; пухеният пояс е тъмносив. При кокощките: Основният цвят е златистокафяв, отделните пера са многократно фино окантовани, кантовете са разположени успоредно по периферията на перата; шийното наметало е черно, като всяко перо има златистожълт кант, опашката е в смесен кафяв и черен цвят; оперението на краката е кафяво с черен рисунак, човката е жълта до рогов цвят, краката са жълти.
Нежелателни белези: Липса на рисунак пошийното наметало на петлите, червени покривни пера или много светли гърди при кокошките, ръждив цвят, размазан рисунак, бели пера по крилата и опашката; по-старите птици имат и малко бял цвят по оперението на краката, при тях отслабва контрастът в рисунъка.

Гълъбово оцветени: Равномерен гълъбов цвят, перата на са окантовани, опашката е в добре изразен цвят, при петлите главата, наметалата и покритието на крилата е тъмно, допъска се кадифеночерен цвят; желателно е пухеният пояс да е леко бял, човката е с жълт до рогов цвят , краката с жълти.
Нежелателни белезиКафяв или ръждив цвят на перата, бял цвят по опашката на младите птици.

Ивичесто оцветени: При всяко перо на черен фон се очертават неколкократно сивогълъбови ивици; пухеният пояс е с по-слабо изразени ивици; човката е с жълт до рогов цвят, краката са жълти до тревистозелени.
Нежелателни белези: Наличие на много кафяв цвятв оперението на петлите, много размазан рисунак по перата.

Черно-бяло оцветени: При двата пола основният цвят е черният, на върха си всяко перо има бяло петно; рисунъкът е равномерно разпределен само при кокошките, при петлите наделява черният цвят; рисунъкът е най-добре изразен по гърдите, по покритието на крилата и подбедрата; перата от наметелата имат тесен бял рисунак; желателно е да има бели петна по маховите , сърпоидните и кормилните пера; при кокошките се допуска да имат чернеещи петна покраката и пръстите, но отдолу краката трябва да са жълти.
Нежелателни белези: Червен цвят в оперението; махови пера с твърде много блеещ цвят, много слаб рисунак при по-старите кокошки.

Стандарта е предоставен от Клуб Птицевъд - гр. Перник


Джуджеста Кохинхика /Мини коха, Пекин бантам/ (Pekin bantam)

Легендата гласи че първите птици внесени в Англия са били откраднати от частната колекция на китайския император.

Появяват се около 1830-1840 год. по късно породата е била кръстосана с други породи кокошки за да се получи днешната порода наречена Пекин бантам.

Добри носачки са и отлични майки. Лесно свикват с хората и по този повод са прекрасни за домашни любимци особено много са обичани от децата.

Фуража е важно да е с отлично качество, обичат да се разхождат в тревни площи но не закачат насажденията в градината което ги прави още по обичани от собствениците им. Живеят дълго и обичат компанията на хората.

Пекин бантам се срещат в безброй цветови варианти като при всички цветове оперението на краката и пръстите дори е характерно.

Стандарт

Произход: Китай.

Предназначение: оргинална миниятюрна порода, подходъща за отглеждане в дребни стопанства, носливост около 50 яйца.

Общ вид: в сравнение с едрата порода тя е по-ниска и още по-тромава. Оперението е още по-богато и пухкаво с по-добре изразени възглавнички.

Живо тегло: при петлите – 0,9 кг, при кокошките – 0,8 кг.

Пръстен: за петлите 16 за кокошките 15.


ОЩЕ ЗА ПОРОДАТА КОХИН

Кохин произхожда от Китай. Името на породата се ползвало за едро голямо пиле. Породата води началото си от америка като били пренесени 1845 на източното крайбрежие.

Тогава те имали гъсто оперение, но по краката малко или изобщо нямало пера. Когато станали хит в Шанхай, започнали да развъждат само тези с най пухкави крака, за да се развие точно тази черта на породата. Развитието и селектирането на екземпляри с най пухкавите крака продължило до към 1900 година.

Породата претърпяла това развитие само заради външния си вид, а не за някакви полезни фактори като месодайност или яйценосимост. Породата кохин е призната през 1874. Има 18 цветови разновидности.
Кохин са лесно адаптиращи се птици. Те са изключително кротки и спокойни. Кохините не могат да летят така че височината на мрежата може да е дори 60см.

Кохините са склони към сърдечни заболявания и имат често проблем с метаболизма. Мразят високите треви защото повреждат перушината на краката им. Ползват се доста често за сурогатни инкубиращи птици заради склонността си към мътене и перфектните грижи които полагат за яйцата и пиленцата.

Усещането за големина се засилва от оперението което е меко с къси и широки пера. Заради окръглената форма на тялото и по скоро мързеливия начин на живот Стандартните азиатски кохини петела е 5 кг, а кокошката 4 кг. Съществува и бантам версия, като бантам петела тежи към 900 гр, а кокошката 800 гр.

Гребена на петела трябва да е средно голям с 5 връхчета които стърчат нагоре. Петела търябва да има закръглени и дълги парички под клюна. При женските гребена е малък почти сливащ се с главата, както и паричките под клюна.

Един от най отличителните белези на породата е изключително гъстата перушина покриваща краката и стъпалата. Кожата отдолу е жълта на цвят. Птиците съзряват полово много по- късно от други породи- около 8, 9 месец.

Женските снасят средни по размер яйца със светло кафяви черупки, но не много често. Ново излюпените са силни но им отнема 22бдни за да се излюпят вместо нормалните 21 дни. Съзряват напълно на около две годишна възраст. Живеят между 8-10 години и са изключително подходящи за домашни любимци.

В чести случай Мини Кохин (Пекински Бантам) е смятан за умалената версия на Кохин, но според много птицевъдни дружества това е съвършено погрешно и това са 2 съвсем отделни породи.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook