Вход Търсене

» Бенковска

Бенковска бяла гъска (White Bulgarian Benkovska goose)

Българска породна група гъски, създадена чрез кръстосване на местни гъски от района на село Бенковски, Пловдивско с тулузки, емденски, бели унгарски и др. гъски, като принадлежи към средно тежките породи и наподобява Емденската гъска.

Тялото е средно едро, дълбоко и широко. шията е къса и удебелена. Главата е средно голяма с оранжева човка. Краката са жълто-оранжеви, здрави и широко поставени. Гърдите са широки и дълбоки. Тялото е добре замускулено. Оперението е предимно бяло.

Характеризира се с добра скорозрелост, месодайните качества са високи, добра приспособимост и издържливост. При добро хранене угоените гъсета достигат жива маса 4,2-5кг. за 70 дневна възраст. Живата маса на гъските е 5,2-6кг., а на гъсоците 6,5-7кг., като при угояване достигат до 11кг. средната носливост е 22-25 яйца годишно.

Породата е подходяща за принудително угояване за получаване на вмастен черен дроб. Добивът средно е около 500 гр., но достига до 1200 гр., получава се висококачествен черен дроб, високо ценен на международният пазар.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook