Вход Търсене

» Емденска

Емденска гъска (Embden goose)

Създадена е твърде отдавна в околностите на гр. Емден (Германия) от местната гъска. Разпространена е в САЩ, бившия СССР и др. У нас са внасяни и са разпространени почти в цялата страна.

Главата на емденската гъска е сравнително дълга и широка, очите са светлосини. Шията е дълга и леко извита назад. Тялото е удължено, гърдите са широки, коремните гънки са двойни, но по-малко очертани, отколкото при тулузките гъски, краката са къси.

Емденските гъски са много едри. Възрастните женски достигат 7 - 9, а в угоено състояние - 10 - 12 кг. Мъжките тежат 10 - 12, но при угояване достигат 13 - 15 кг. Месото има много добри вкусови и хранителни качества. Гъсетата растат бързо и на 6 - 7-месечна възраст достигат 4 - 5 кг.

Средната носливост е 30 - 40 яйца с маса 160 - 180 г. Гъските са подходящи за угояване и за получаване на уголемен черен дроб. Обикнивенно при подходящи условия се получава черен дроб с маса 400 - 500 г.

Още за породата

Създадена е в Германия, в района на град Емден. Емденската гъска е тежка. Според стандарта средната жива маса на гъските е 9 kg, а на гъсоците-10 kg. Угоените птици тежат средно 14-15 kg.

Тялото е широко, дълбоко и леко изправено. Гърбът е много широк, дълъг и леко извит. Гърдите са широки, без предни гънки. Коремът е двойно овиснал, а опашката-къса. Бутовете са много добре развити. Шията е дълга, S-овидна, немного дебела. Оперението е бяло, като краката и човката са оранжеви.

Годишната носливост е 30-40 яйца с маса 150-200 g. При принодително угояване дава около 500 g черен дроб и около 3 kg мазнини. Месото на гъсетата е много вкусно.

Гъските се използват също за получаване на пух и перушина и дават висок добив при сухо скубане поради относително голямата повърхност на тялото. Препоръчва се осигоряването на воден басейн за съешаване и тясно полово съотношение - 1:2-1:3, тъй като гъсоците са тромави и покриват гъските твърде непохватно.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook