Вход Търсене

» Жако

Жако /Африкански сив папагал/ (Psittacus erithacus)

Папагалите жако са сред 5-те папагала, които най-добре имитират човешката реч, заедно с мъжките вълнисти папагали, Амазона, Електус и Psittacula (Александър). Жако са почти изчезнали и затова се знае толкова малко за тях. В клетка сивите папагали се отглеждат поединично. Отглеждането по двойки не се препоръчва на любителите, които биха искали да си “събеседват” със своите птици. Характерно за жакото е, че тази птица се привързва само към един човек. Както и другите птици, така и този папагал се скубе и става стеснителен. Понякога става болезнено чувствителен, нещо, което може да се избегне ако му се предложат сигурност, подходяща среда и постепенни промени в живота му. Ако тези условия са на лице отглеждането ще бъде оптимално и вие ще имате една доволна и улегнала птица, а както е известно, само спокойния папагал може да се научи да говори.

Както показва името му, Африканският сив папагал произхожда от Африка. Те се намират в широки географски граници от Брега на Слоновата кост до северозападна Танзания. Има два вида Африкански сив папагал, основният (Psittacus erithacus erithacus) – наричан у нас Кралско жако, известен още като червеноопашато жако, Конгоански, Гана, Камерунски и Того сиви папагали. Когато се говори за Гана, Того, Камерун, Конго и Анголско жако, става дума за географския регион, от който птиците произхождат. Това не са различни подвидове, а само различни вариетети с малки разлики в размерите и нюансите на сивото оперение. Кралското жако е сив с видима бяла кожа около очите, черен клюн и ярко червена опашка. Кралското жако е с размери около 30 см и тежи 350 – 600 грама.

Вторият голям подвид е Тимни жакото (P.e. timneh), известно у нас като Скално жако. Скалното жако е по-дребен (около 23-25 см) и тежи 275 – 350 грама, с по-тъмно сив цвят и белезникаво розов клюн. Опашката при Скалното жако е тъмно-кафява.

Жакото обикновено обитава гористите равнини на Африка, но в търсене на храна посещава и рядко залесените савани, а понякога и населени от човека територии. Разпределението им в природата е в голяма степен идентично с местата, където расте Африканската маслодайна палма, тъй като тя съставлява част от диетата им в дивата природа.
Жакото е очарователен вид по-голям папагал, не толкова заради окраската на перата му (той много по-малко шарен от други папагали), но най-вече заради интелигентността му и способността му да възпроизвежда човешка реч. Африканският сив папагал е прочут със способностите си да говори. Техните гласове не са съставени от носови звуци, а могат да възпроизвеждат завидно разнообразие от звукови ефекти и тонове. Те могат да научават дълги изречения и дори песни и стихотворения.

Често те прегрупират известните им думи по свой собствен начин и дават индикации, че притежават способност да свързват конкретни обекти с техните наименования. Освен това, те определено могат да използуват думите в правилен контекст, т.е. например когато телефона звънне казват “ало”, сутрин, когато почукате и влезете в стаята при тях могат да ви посрещат с “добро утро”, “здравей” когато се прибирате в къщи или “чао” когато излизате и много други. Освен това, жакото има характерно ръмжене, което използува в случаи на уплаха или силна възбуда.

Кралско или скално жако? Физическите различия между двата подвида бяха споменати по-горе. Счита се, че скалните са малко по-игриви, вероятно с малко по-уравновесени характери. На този етап съществуват данни, че те са по-малко податливи на уплах и по-малко склонни да се привързват към един човек.

Всички сиви папагали са много консервативни. Те са склонни да се привързват към “своето място” и реагират болезнено на всяка промяна. Нещо повече, дори незначителните промени в привичната им обкръжаваща среда, силно ги нервира. Не бива клетката им да се поставя на течение, близо до отоплителни уреди, до врата или телевизор. Клетката трябва да бъде добре осветена, но ярката директна светлина и широката панорама към открито пространство са източници на дискомфорт за птиците. Поради това кафезът не бива да се поставя на перваза на прозореца, а най-добре е да се инсталира до срещуположната или странична стена (една от страните на клетката задължително трябва да бъде близо до стена, за да създава зона на спокойствие). Поради хигиенни съоръжения мястото на папагала трябва да не е в кухнята или спалнята ви. И още нещо важно: на височина клетката трябва да се разположи така, че вие да общувате с птицата на нивото на очите.

Клетката трябва да бъде достатъчно просторна, за да позволява на седящия върху кацалката папагал свободно да разперва крила и да маха с тях, без да докосва страничните стени на кафеза. Що се отнася до формата, то за живеещата сама птица тя не е от значение, макар че правоъгълната в много отношения е доста по-удобна. Предназначената за жакото клетка задължително трябва да е изработена от метал, а не от дърво.

Избягвайте кафези с пластмасови тавани и дъна. Не купувайте широк кафез, предназначен за малки папагали, тъй като металните пръчки са прекалено тънки и са поставени твърде близо една до друга. За големите крака на вашия сив папагал трябва да осигурите кафез със стандартни, масивни, метални пръчки. Ако те са боядисани, няма да е много лесно да се поддържат в добро състояние. Размерите на клетката трябва да са не по-малки от 60 см на височина и основа с размери 50 х 50 см. Клетката трябва да разполага най-малко с две купички, но е по-добре те да бъдат четири.

Вратичката на клетката трябва да бъде достатъчно широка, за да може птицата да идва и да каца на ръката ви без да се докосва в клетката. Необходимо е вратичката да е снабдена със стабилна заключалка, за да не избяга птицата. Би било разумно да използвате и катинарче, тъй като сивите папагали са големи майстори на измъкването. Ще ви бъде много забавно да наблюдавате как за броени секунди вашият пернат любимец успява да се справи с по-простите ключалки.

Една люлка в кафеза би осигурила на жакото добро място за спане през нощта или за следобедна дрямка. Кацалките трябва да бъдат дървени, а не пластмасови, с диаметър 2,5 см. Няма нужда да ги изглаждате с шкурка. Пръчките от необработено дърво са най-добрите, които можете да използвате. Периодично може да ви се налага да подменяте кацалките в клетката, ако папагалът ви ги кълве, но е по-добре да правите това, отколкото да гледате как птицата ви си скубе перата.

Кълването е нещо, което никога не омръзва на сивите папагали. Ако редовно снабдявате вашето жако със свежи клонки, то вероятно ще престане да кълве кацалката. Почиствайте пръчките за кацане и люлката редовно с шкурка или с четка, за да ги предпазите от силно замърсяване. Купичките за храна трябва да са съобразени с размера на вашия питомец. Можете да използвате съдове от дебела пластмаса, кармични или метални. Какъвто и да е материала, обаче, ще трябва ежедневно да измивате с топла вода и сапун купичката за вода и веднъж на няколко дни – хранилката.

Ще са ви необходими една купичка за вода, една за храна и една за едрозърнест пясък. В съда за семена можете да слагате и парченца плодове и зеленчуци, но ако предпочитате можете да използвате четвърта купичка.
Разнообразните играчки могат да зарадват вашия папагал, но не бива да препълвате с тях кафеза му. Добавяйте или подменяйте някои от играчките периодично, така че птицата да им се радва. В крайна сматка главната ви цел е вашата птица да си играе с вас, а не с купчина дрънкулки.

Не давайте на жакото огледало. Това ще затрудни съществено опитомяването и обучението за говорене. Окачени в клетката звънчета не създават проблеми, стига да са безопасни за птицата. Предлаганите в зоомагазините стълбички са по-подходящи за използване извън клетката, когато птицата е пусната свободно да се разхожда из дома. Вътре в кафеза те обикновено бързо се замърсяват. Една площадка за игра на папагалите, каквито се предлагат в някои зоомагазини е добра идея, стига да не позволявате на вашия пернат любимец да прекарва цялото си време извън кафеза на нея. Това ще забави постигането на успехи в обучението на птицата.

Ще имате нужда най-малко от една стойка с височина 90 см за първоначално обучение и по-висока стойка – с височина 120 см, на която птицата ще седи след като приключи обучението. Клетката и стойките може да са обикновени или с орнаменти, стига само да са лесни за почистване и да изпълняват ролята, която им е отредена. Не е излишно да купите още един, по-малък кафез, който да се използва за пренасяне на сивия папагал или като болнично отделение в случай на разболяване.

Задължително е да почиствате периодично дома на жакото с вода. Измивайте с гъба пръчките и изтърквайте дъното. Бихте могли да напръскате кафеза със спрей против птичи паразити. Поставянето на кедрови стърготини на дъното на кафеза вместо хартия или пясък спомага за предпазване от нашествие на паразити.

Дайте на птицата плитка чиния с топла вода за къпане и установете дали обича да се мокри. Някои сиви папагали обичат да се мокрят с топла вода като разтварят криле и накокошинват пера, за да използват всяка капчица. Други показват истинско неудоволствие и страх при вида на водните пръски. Най-добре е да разрешите на сивия папагал сам да избере начина си на къпане. Някои птици обичат да се къпят всеки ден. Ако вашият любимец е от тези птици, това е добре. В дивата природа птиците се къпят често. При студено време е по-добре да пропускате ежедневното къпане. Оставете птицата да се къпе рано сутрин, за да сте сигурни, че е изсъхнала преди залез слънце.

Когато вашата птица е добре обучена, можете да започнете да мислите за разходки в парка или гостуване при приятели. Във всеки случай не излагайте папагала твърде много на слънце, тъй като може да прегрее и да се обезводни. Носете с вас прясна вода за пиене. Дръжте птицата далеч от високи дървета, по които тя би могла да се изкатери. Отменете разходката ако е студено, ветровито или вали дъжд. Ако превозвате птицата с автомобил, дръжте я далеч от отворените прозорци и по възможност не използвайте климатика. Ако искате да отведете жакото на гости при приятели, вземете със себе си и стойката му. Птицата заслужава да се чувства толкова удобно, колкото и у дома си.

Когато отивате на почивка можете да вземете вашия домашен любимец с вас, но ако обстановката е подходяща. Ако смятате да го оставяте в хотелската стая, докато вие сте навън, по-добре го оставете вкъщи под грижите на някой добър приятел. Най-добре е това да бъде човек, когото птицата познава добре.

Що се отнася до възможностите за развъждане, трябва да знаете, че в домашни условия сивите папагали се размножават доста рядко. Основната причина за това е трудността при подбора на подходяща двойка. Птиците, които дълго са живели сами, както и дивите птици, не са подходящи за размножаване. Ако двойката е подбрана удачно с настъпването на гнездовия сезон може да се наблюдава брачен ритуал. В продължение на пет минути самецът и самката издават характерни звуци, след което мъжкия храни женската и всичко се повтаря отначало.

Брачният ритуал продължава няколко дни. 15-20 дни след неговото начало в гнездилката се появяват 3-4 яйца, които самката снася в интеркал от два дни. Пиленцата се излюпват на 30-ия ден от мътенето, а излитат на възраст 10 седмици, като родителите ги хранят още известно време. Младите птици могат да бъдат отглеждани заедно с родителите си до следващия гнездови сезон, тъй като това не води до сериозни конфликти.

Като се има предвид колко е трудно да се направи преценка за интелигентността у животните, тук е мястото да се отбележи, че Африканският сив папагал е считан за най-интелигентната птица. Той е перфектната комбинация от ум и красота. Често хората казват, че не са толкова цветни както повечето папагали, най–вероятно не са виждали истинската същност на този вид, притежаващ забележителна, благородна красота, която спира дъха ви. Африканският сив папагал притежава изключителната дарба да говори и не само това, а да имитира почти всеки звук в дома ви. Въпреки, че не започват да говорят до първата си година, има много случаи, в които проговарят и по-рано. Някои от тях не казват нищо до 2-рата си година, но не се отчайвайте.

Имат капацитет да притежават речник от над 2000 думи, интелигентността на 5 годишно дете и емоционалнстта на 2 годишно. Поради тази си висока интелигентност, изискват постоянно внимание, придружено със стимулираща ги среда, която включва различни видове играчки и просторна клетка.
Африканският сив папагал е предпазлива птица. Имат тенденцията да стоят и наблюдават, преди да ви се доверят. Не са много общителни с непознати.

Те са доста интуитивни към чувствата ви и е добре винаги да ги доближавате със спокойно изражение и поведение. Веднъж спечелили доверието му той/тя ще бъде най-добрия ви приятел до живот. Това са най-преданите и всеотдайни към вас птици. Те са най-популярните домашни любимци сред птиците, но все пак не са за всеки! Отличават се от всички останали! Не е лесно да се грижиш за ЖАКО или друг папагал от този ранг. Много любов, време, търпение и усилия са необходими във взаимоотношенията ни със нашите пернати приятели. Те ни дават много повече от това, което ние можем да им върнем. Готови ли сте за това предизвикателство!

Размери и тегло на птицата в зряла възраст:
Подвид Erithacus - 33 см 350 -600 гр.
Подвид Timneh - 23- 25 см. 270 - 300 гр.

Разпространение
P.e. erithacus: Централна Африка , Ангола , Конго , Танзания , Кения.
P.e. timneh: Западна Африка от Гвинея, Сиера Леоне, и Южната част на Мали.

Оперение при възрастните птици
P.e. erithacus: Преобладава сивото оперение и при двата пола; с ярко червена опашка , черен клюн , очите с възрастта се променят към жълтеникъв цвят.
P.e. timneh: Тъмно сиви на цвят , с по-бледи отенъци по гръдната област и задницата; опашката е кафеникаво червена , по- дребни по размер.

Оперение при подрастващите птици
Младите са като възрастните. Очите са тъмно сиви до черни.

Продължителност на живота: над 50 години.

Хранене
Повече от 65 % висококачествени зърнени смески и гранулирана храна от реномирани производители , 20-30% зеленчуци и плодове.

Размери на кафеза
Препоръчително е кафеза да е с размери достатъчни за пълния размах на крилете на птицата , да има място за игра и играчки.

Минимални препоръчителни размери: 48 x 48 x 90 см.
Размери на кутията за мътене: 30.5см. x 30.5см. x 61 см.
Инкубационен период: 28 – 30 дни
Възраст на пълно оперение: 11-12 седмици

Тегло на люпилото: 12-17гр.
Максимална тежест на възрастна птица: 420-530 гр. (psittacus erithacus erithacus )).
Тегло при отбиване на птицата ( при бебетата): 370-500 гр. (psittacus erithacus erithacus).

Люпило и размер на яйцата: 2 до 4 овални яйца, 39.5 x 31 мм
Размножителен период: Октомври - Март
Пол: Определя се чрез ДНК тест или ендоскопия.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook