Вход Търсене

» Кралски

Кралски фазан (Reeve’s Pheasant / Syrmaticus reevesii)

Известен е още и като Рийф фазан или фазан на Рийф.

Той е отделен вид, който се числи към групата на декоративните фазани. Той доста се различава от колхидския и неговите под видове. Мъжкарят достига до 1,5 кг и има най-дългата и разкошна опашка в сравнение с изброените дотук фазани. Общата му дължина може да стигне 210 см, като почти две трети от нея може да е опашката му.

В оперението на кралския фазан също има основни разлики от колхидския. Главата и гушката му под човката са бели, при това без ушички и характерните за колхидските под видове червени около очни и лицеви голи участъци. В общото му доста по-люспесто оперение преобладават не бакърените, а златистите и жълтеникавите тонове.

Женската на кралския фазан също не прилича на самките от колхидските под видове. Тя има доста по-светло оперение, което не е толкова в ръждиво-кафявата гама, а е по-пръскано, при това с множество бели петна върху кафявата мрежеста шарка.

Родината му е Китай. Там този фазан обитава горите, но масовото им изсичане му предвещава съдбата. У нас са внесени от Чехия и се развъждат ограничено и кралски фазани. Те могат да се разселват в Южна България, защото не са под вид на колхидския фазан и не застрашават усилията по неговото възстановяване в чист вид.

Заради особената си красота и дългата си опашка кралският фазан сега е на мода в повечето страни на Европа, но не се размножава самостоятелно в природата. Много трудно се ловува, ако в гората няма специално прокарани просеки, защото той е подчертано горска птица. Крие се в гората и не излиза току-така от нея.

Кралския фазан е голям, като достига до 210 см дължина. Името му произлиза от британския биолог John Reeves, които първи представи жив екземпляр в Европа през 1831.

Мъжкия е с ярки пера,оцветени в златно-жълто,бяло и червено(на ивици всяко перо),сиви крака, кафяв ирис и червена кожа около очите.Главата е бяла,с черна лента,която минава през очите му.Мъжкият има изключително дълга сребристо-бяла опашка на кестеново-кафяви и черни напречни ивици. Този грандиозен фазан е записан в книгата "Световни Рекорди На Гинес 2008",затова че има най-дългата естествена опашка между всички видове птици(рекорд,които в миналото е държал Аргусовият фазан подвид - Crested Argus Pheasant).

Достига 2,4 метра или 8 фута(2,4 метра) дължина. Женската е кафява птица с тъмен венец и сиво-кафяви опашни пера на ивици.Кралския фазан има същата структура на тялото като на обикновеният фазан.Не са известни подвидове, но има някои различия в оперението. Кралският фазани обитава вечнозелените гори на Централен и Източен Китай.Също така земеделските земи в близост до тяхното местообитание. Те са били въведени за спорт и декоративни цели v Хавайte, САЩ, Чехия, Франция и Великобритания.

За кралските фазани се знае,че са агресивни към хората,животните и другите видове фазани.Те харесват по-високите местности и са калени птици,които са в състояние да издържат на топлина и студ. Тяхната храна от растителен произход,както семена и зърнени култури.Те са доста често срещани в селскостопанските култури.

Снася между 7 и 14 яйца през април или май,като инкубационният им период е 24 - 25 дни. Поради продължаващата загуба на техните местообитания, както и постоянния им отстрел за храна и неговата опашка ,кралският фазан е оценено като уязвим в IUCN Червен списък на застрашените видове,добавен на 1 ноември 2006 година. Смята се, че са останали само около 2000 птици в дивата природа.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook