Вход Търсене

» Паунова

Паунова пуйка (Meleagris ocellata)

Тя е вид дива пуйка принадлежаща към семейство Фазанови и пряка роднина на Дивата пуйка (Meleagris gallopavo).

Живеят само на площ от 130 000 кв. км в границите на полуостров Юкатан в Мексико, която включва всички или част от страните от Кинтана Роо, Кампече, Юкатан, Табаско и Чиапас, както и северните части от Белиз и Гватемала.

Тя е сравнително голяма птица, с дължина на тялото около 70-122 см, и средно тегло от 3 кг при женските и до 5 кг при мъжките.

Цвета на оперението и при двата пола е смес от бронз и зелено преливащи се цветове. Въпреки че женските могат да бъдат с преобладаващо повече зелени пера на гърдите, те не се отличават съществено от мъжките и цветът не може да се използва за определяне на пола.

Перата на опашката и на двата пола са синкаво-сиви с око-образна форма със синьо-бронзов цвят в близост до края им – петна които са били присъщи обикновено за пауните, от където идва и наименованието на породата.

Маховите и вторичните пера на крилата са богато преливащи в медни цветове.

И двата пола имат сини глави с някои оранжеви или червени възелчета на кожата, които са по-силно изразени на мъжките. Мъжете също имат месеста синя корона, покрита с възли, подобни на тези на врата. През размножителния сезон тази корона се подува и става в по-светъл и по-силно изразен жълто-оранжев цвят.

Окото е заобградено от пръстен с ярко червена кожа, която е най-видима при мъжките по време на размножителния период.

Краката са наситено червени и са сравнително по-къси и по-тънки, отколкото при дивите северноамерикански пуйки. Мъжките над една година имат шипове на краката с дължина от около 4 до 6 cm.

Възрастните женски са с тегло от около 3-4 кг, а възрастните мъжки с тегло от около 5-6 кг.

Пуйките снасят 8-15 яйца в добре скрито гнездо на земята. Мътят яйцата в продължение на 28 дни. Малките могат да напускат гнездото след една нощ. След това те следват майка си, докато не достигнат възраст в която да я напуснат.

Мъжките пеят с характерен звук по време на размножителния сезон, като неговото пеене обикновено е от 20 до 25 минути преди изгрев слънце.

-> Мнения и оценки (1)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: