Вход Търсене

» Дива пуйка

Дива пуйка (Meleagris gallopavo)

Дивата пуйка е птица от семейство Фазанови. Родината и е Северна Америка.

Одомошена е в Мексико в края на 15 век, а в Европа е пренесена в началото на 16 век.

На горната част на човката има кожен израстък, а на главата и шията специфични брадавици наречени "корали". Има добре развита гръдна мускулатура. Главата и горната половина на шията не са оперени.

Цветът на човката и краката хармонира с оперението, което е основно черно с характерен бронзово-зелен металически отблясък по гърдите. Перата на крилете и опашката имат редуващи се шарки в бяло и кашяво.

Дивата пуйка е топлолюбива птица. Женската снася 10-14 яйца, които мъти 28 дена. Веднага след като се излюпят малките пуйчета тръгват да търсят храна с майката.

Дивите пуйки са едри птици, но въпреки това са добри летци, като могат да летят без почивка до 400-500 м със скорост до 97 км/ч.

Възрастен мъжки обикновено тежи от 5-11 кг и е с дължина 100-125 см, а зрялата женска обикновено е много по-малъка - 2.5-5.4 кг, и е дълга 76-95 см. Крилата са относително малки спрямо пропорциите на тялото, като размахът на крилете варира от 1.25 до 1.44 м.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: