Вход Търсене

» Кървав

Кървав фазан (Ithaginis cruentus)

Обитава Хималаите от Непал през Тибет и северна Бирма, чак до северозападен Китай. По време на размножителния период кървавия фазан обитава високопланински зони с надморска височина от 3280 м. до около 5000м. При настъпване на зимата слиза до около 2200 м. надморска височина. Ареала на кървавия фазан е отдалечен и недостъпен и това предопределя минимализиране на вредните влияния вследствие на човешка дейност, за разлика от последствията при другите видове фазани. Не са известни много подробности за състоянието на вида в дивата природа, но се счита че вида е незастрашен и стабилен.

Има единадесет подвида. Това са Хималаиския, Тибетския, на Кусер, на Вернай, скален, на Кларк, на Джефрой, на Березовски, на Бейк, на Бианчи и Давидов кървав фазани.

Мъжкият е с размер около 43 см. За разлика от всички други видове фазани, кървавия фазан прилича много на яребица, както по форма така и по размер. Разглеждания вид има бял гребен, черни ивици под и над очите и червена окраска на кожата около човката и по шията. Горната част на гръдния кош е с бледо бежов цвят с червени ивици. Долната част на гръдния кош и към корема цвета е светло бежов и с по-силно изразени червени ивици. Останалата част от тялото е украсена със сиви, бели и бежови ивици. Опашката е червена и също е украсена с сиви и бежови ивици. Главната разлика между различните подвидове е наситеността на червения цвят по гръдния кош и разлики в окраските отстрани по главата.

Женските са с размер около 39 см. Ръждива окраска отстрани по главата, отпред по челото и по шията. Горната част на главата и врата отзад са оцветени в сиво. Останалата част на тялото е като цяло светлокафява с оттенъци на тъмно кафяво.

Няма данни за наличието на кървави фазани отглеждани при домашни условия в САЩ. Няма и информация за наличието им в птичарници или зоологически градини. За последно през далечната 1970г. е описано че птичар на име Чарлз Сивеле е успял да излюпи няколко яйца, но оттам нататък този вид не е споменаван да присъства на територията на САЩ. Има информация, че видът е отгледан успешно в Европа - Белгия от Франсоа Бернар.

Обикновено снасят между пет и дванадесет броя яйца, които женска мъти двадесет и седем до двадесет и девет дни. Яйцата се мътят от женските но се пазят от мъжките птици до 29-33 ден. Април женските изграждат гнездата, през Май мътят, а към средата на Юни малките вече следват майките в търсенето на храна.

Живеят на ято до настъпване на зимата. Извън размножителния период се движат на ята от по 4-20 броя. През зимата ятата са от около 40 броя. Добри бегачи, но слаби в летенето.

Преди изгрев слизат от дърветата, постепенно излизат от прикритието на гората в местности с храсти и треви. При опасност бягат бързо надолу по склоновете или се скриват под камъни.

Сред любимите им храни са лютиче, папрат, борови семена, ягоди, охлюви, насекоми, пелин и иглика.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Абонамент

Абонирайте се за информационен бюлетин на уеб сайта.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете email адреса му: