Птицевъд:
Парола:
Zoo taxi

Inkubatorite.com

Птицевъдна общност

  Птицевъди »

Карта на птицевъдите в България

*Бизнес каталог


*

Бързо търсене в сайта

Търси: 
в: 
Последни търсения »

Мнение за сайта

Емо:
СТРАННО! Възмутен съм много! Не успях да отговоря на лично съобщение до мен защото не съм ВИП. Искате 20 лв. Или по скоро искате да ме загубите като посетител. Как така съм регистриран тук и не мога да изпратя ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ!

Статистика

Регистрирани птицевъди:1213
Публикувани обяви:560
Статии в библиотеката:34
Новини в сайта:81
Потребителски галерии:561
Общо снимки в сайта:28948
Други сайтове:12
Mнения за сайта:13
Често задавани въпроси:20
Видове амадини:19
Видове ангъчи:7
Видове грабливи птици:16
Видове гълъбови птици:68
Видове гъски:39
Видове канари:69
Видове кеклици:7
Видове кокошки:95
Видове лебеди:8
Видове монали3
Видове папагали:78
Видове патици:28
Видове пауни:60
Видове пуйки:19
Видове пъдпъдъци:42
Видове тетреви птици:9
Видове токачки:21
Видове трагопани:5
Видове улари:5
Видове фазани:45
Видове яребици:40
Други птици:15

Гулдов

 

Гулдов амадин (Chloebia gouldiae)

Гулдовата амадина е най-красивият вид от восъчноклюните тъкачи вцветово отношение. Английският орнитолог Джон Гулд е дал името на тазиптица, посвещавяйки го на съпругата си, която е била неизменен спътник в експедициите му из цяла Австралия от 1838-а до 1841-а година.

Различават се 3 разновидности на тези птици, обитаващи южните райони на Северна Австралия: черноглава, червеноглава и жълтоглава Гулдоваамадина.

За първи път в Европа са внесени черноглавата и червеноглаватаформи през 1887-а година, а жълтоглавата - в 1915-а година.

Описание
Птиците са дълги 140 мм, крилото е 65 мм, а опашката - 70 мм. При мъжкия лицевата частна главата (включително страните и темето) е тъмночервена, ограничена счерна ивица. При останалите форми лицето е черно или оранжево. Задивицата има малка черна полоса, разширяваща се към върха на главата.Гърлото е черно, тилът е златистозелен и плавно преминава къмтъмнозеления гръб. Надопашието и покривните опашни пера са искрящосини.Тъмновиолетовите гърди са рязко разграничени напречно от яркожълтотокоремче. Крилата са тъмнозелени. Опашката е черна, а средната двойкапера е удължена и завършва с изтъняване. Клюнът е бял с червено връхче,а краката - жълти. Женската е оцветена подобно на мъжкия, но цветоветеса по-бледи и неясни. При нея средната двойка опашни пера не саудължени, а клюнът е с рогов цвят. При отглежданите в домашни условияГулдови амадини, с годините са възникнали и са се закрепили няколкоцветни вариации: жълти, бели, сини, пъстри, нормални с бели гърди, идр., една от друга по-ефектни.

Размножаване
Птиците серазмножават по отделни двойки в клетки с размери 80/50/50 см. или всмесени волиери с други дребни амадини и астрилди. Особно подходящи затях са витрините, засадени обилно с жива растителност и с поддържанатемпература 20-22 градуса, където Гулдовите амадини изглеждат катоистински пернати бижута. Те са готови за размножаване на едногодишнавъзраст, когато са напълно оцветени. По-млади те може да не снесат исъс сигурност няма да изхранват потомството си. Много любители, вжеланието си за бърза печалба, подлагат яйцата на Гулдовите под т.нар."храначки" - за каквито най-често се използват птиците от вида японскаамадина. Младите, израстнали под упеката на чужди родители, променятсвоето поведение и от тях често не стават добри родители. Препоръчително е да се подлага яйца или малки, само ако самите Гулдовине проявяват родителски качества. Нормално женската снася от 4 до 6бели яйца, от които се излюпват малки след 14-15 дни. Те имат в ъглитена човките си по 2 лазурно сини папили, които фосфоресцират на тъмно.На възраст 22-24 дни напълно оперените малки напускат гнездото, ародителите им ги дохранват още 15 дни. Младите птици са оцветенив сивозеленикаво и придобиват оперението на възрастни към 6-7-иямесец. Понякога в следствие на неправилно хранене, близкородственокръстосване, или липса на достатъчно слънчева светлина оцветяванетоможе да се забави с 3-4 месеца или въобще да не започне. Гулдовитеамадини се размножават най-добре при 22-24 градуса по Целзии и влажност55-60%.
Зимуването е препоръчително да става при температури не по-ниски от 15 градуса.

Гулдовите амадини не издържат на студа и за това трябва да са на топло през по - хладните месеци. Нуждаят се от повече пространство, защото обичат да летят. Те са активни и много енергични птици, живеят на огромни ята. В природата се хранят със семена и някои сочни плодове. Гнезда си правят в хралупи в дърветата, като използват сухи треви, сламки, влакна, пера.

Те са тихи и много красиви птици. Имат много мутации получени в домашни условия.

-> Мнения и оценки (1)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook